FotoNatur Káli
FitoNatur Káli

Több makroelemet tartalmazó, folyékony szervetlen trágya - oldat
A FitoNatur Káli egy olyan természet azonos szerves káliumforma, amelyet a növény maga is előállít.
Makroelem:
Foszfor (P2O5): 10,4 m/v%
Kálium (K2O): 35 m/v%
Bór (B): 1,6 m/v%
A FitoNatur Káli pozitív hatása van a fotoszintézisre, és a növényben történő anyagáramlásra. Alapvetően meghatározza a sejtek ozmotikus potenciálját, a növényi sejtek és szövetek turgorát, befolyásolja a vízgazdálkodást. Nagymértékben javítja a növényekben a vízfelhasználás hatékonyságát. Fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét, csökkenti a párologtatás intenzitását.
Fokozza a termésbiztonságot (betegségekkel szembeni ellenállóság, vízháztartás, megdőlés veszélyének csökkentése, fagytűrés). A betegségekkel szembeni ellenállóság szabályozása kapcsolatban van a FitoNatur Káli azzal a tulajdonságával, hogy elősegíti a vastagabb epidermisz sejtfalak kifejlődését.
A FitoNatur Káli a szövetekben gyorsan mozog és mobilizálja az idősebb szövetekben lekötődött káliumot, illetve oxalát formában lekötődött kalcium egyrészét, így lehetővé téve a kálcium eljutását a termésbe. Jellemző, hogy kálium felvétele a tenyészidő második felében intenzívebb és legtöbb a biológiai termésben található. A felvétel csúcsa általában a termésérés kezdetén, az alatt van. Kálium ellátás szempontjából ebben az időszakban kell a legjobb szintet elérni a termés minőségének, szállíthatóságának, tárolhatóságának eléréséhez. Ezért a FitoNatur Káli-t még éretlen, de majdnem kifejlődött termések elérésekor kell elkezdeni alkalmazni, folyton érő növényeknél az első termések zsendülésétől kell a kezeléseket megkezdeni és a szedések befejezéséig 7-10 naponta kijuttatni!
Más termékektől eltérően a FitoNatur Káli ajánlott dózisú adagolása nem okoz ionantagonizmust (Ca, Mg) ez garantálja a tárolási betegségek elkerülését illetve a jó pulton tarthatóságát (pl.: alma keserű foltosság „sztippesedés”), megfelelő színeződés mellett!
Felhasználások és dózisok:
Kultúra | Dózis l/ha | Dózis ml/l | Kezelés időpontja és módja |
---|---|---|---|
Napraforgó | 2,5-4 | - | 6-8 leveles kortól csillagbimbós állapotig 1-2 alkalommal 150-250 l/ha vízzel lombtrágyaként |
Cukorrépa | 2,5-4 | - | 4-6 leveles kortól a termésérésig 2-4 alkalommal lombtrágyaként 200-300 l/ha vízzel |
Repce | 3-4 | - | 4-8 leveles korban ősszel vagy kora tavasszal és virágzás előtt lombtrágyaként a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben |
Kukorica (áru- és csemege) | 2,5-4 | - | 4-6 leveles kortól címerhányásig 2 alkalommal lombra kijuttatva |
Kalászosok (búza, árpa, zab, rozs, tritikálé), rizs | 3-4 | - | Homoktalajokon, intenzív növekedés időszakában |
Burgonya | 3-4 | 4-5 | Sorzáródástól a gumókötés végéig 2-3 alkalommal a növényvédelmi permetezésekkel egy menetben |
Zöldségfélék (paprika, paradicsom, uborka, dinnye) | 3-4 | 3-5 | Zöldtermések kialakulása után 14 naponta 3-4 alkalommal lombtrágyaként kijuttatva |
Gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller) | 3-4 | 3-5 | 6-8 leveles kortól a termésérésig 2-3 alkalommal lombra permetezve |
Bab, borsó, szója | 3-4 | - | Virágzás előtt a terméskötődés elősegítésére egyszer |
Hagymafélék | 2-4 | 3-6 | 4-6 leveles kortól 1-2 alkalommal lombtrágyaként |
Káposztafélék | 2-4 | 3-6 | Fejesedés kezdetétől 7-10 nap múlva 1-2 alkalommal lombkezelésre |
Almástermésűek | 3-5 | 4-6 | Virágzás után 2-3 alkalommal kipermetezve |
Csonthéjasok | 3-5 | 4-6 | Sziromhullás kezdetéstől 2 alkalommal kipermetezve |